2016. január 4., hétfő

Jamie McGuire: Az őrző (A sötétség és fény angyalai 1.)

Ezt a könyvet a molyos karácsonyon kaptam. Nem zsákbamacska volt, mert a kívánságlistámon szerepelt. Azt hittem jó lesz. A Gyönyörű sorscsapás, ha a folytatásai nem is, nagyon tetszett, arra számítottam, ez is hasonló színvonalú könyv lesz. Nem gondoltam, hogy ekkorát tévedek. Aki elolvasná a jövőben, ne olvassa tovább, mert meglehet, hogy spoileres lesz. Sőt.

Nina átlagos egyetemista, kőgazdag szülőkkel. Épp maga alatt van, mert meghalt az édesapja. A temetésről hazafelé a kollégiumba összefut a titokzatosan jóképű Jared-del, és megosztoznak a taxin. Ezután a srác rendre felbukkan az életében, a semmiből a segítségére siet, mígnem be nem vallja neki, hogy egy bukott angyal fia, akinek az az életcélja, hogy a lány őrangyala legyen. Nem mellesleg évek óta kukkolja, lehallgatja, de csak félig kötelességből, mert amúgy istenbiza belé van zúgva. Nina kötelező jelleggel belehabarodik a srácba. Van még egy béna szerelmi háromszög: Nina langymeleg barátság-vonzódás félét érez egy srác miatt, aki Jared szerint a lány lelki társa, leendő férje. Kedves, ha egy kvázi ismeretlen kukkoló közli, kihez kellene papírforma szerint férjhez menned. Van némi huzavona, teljesen zárójelben, a háttérben üldözi őket egy pokolbéli fejedelem néhány démon megszállta emberrel, mert a kedves apuka ellopott valamit az alvilágból. Annyira nem fontos a dolog, hogy háttérbe szorítson olyan fontos történetszálat, miszerint szexeljenek-e a szereplők.
A karakterek: Nina ostoba, nagyon-nagyon ostoba, naiv, hisztériára hajlamos, szemellenzős lány. A bolondját járatja Ryannel, hiába tudja, hogy a fiú beleszeretett (állítása szerint), nem igazán tesz semmit, hogy leállítsa. Ez a nagy vonzódás is olyan, hogy a fiú megismeri Ninát és a második találkozásnál már hősszerelmes. Mellesleg baromi nagy seggfej, kínozgatja, szekálja a lányt, akár ott van a barátja, akár nincs. A vonzalom kinyilvánítása megrekedt nála az ovis szinten.
Jared cuki, magas, izmos, karizmatikus, mondhatni átlagos könyves álompasi. Kicsit melankolikus, pöttyet papucs jellem. Az én ízlésemnek túl prűd. Az egy dolog, hogy szűz, lelke rajta, de a balfékség netovábbja, hogy két hétig alszik egy ágyban a szerelmével, mégis becsukja a szemét még akkor is, ha a kádban ülő lánynak benyújt egy törölközőt. Most komolyan, ki gondolja, hogy létezik olyan 23 éves pasi, akinek nincsenek vallási megfontolásai a nemiséggel kapcsolatban, mégse kukkol kicsikét sem oda. Csak fél szemmel.
A mellékszereplők kicsit színesebbek: Ryan, mint említettem egy címeres ökör, Claire, Jared húga kedvesen morcos pszichopata, őt igazán kedveltem. A többiek, a barátnők semmilyenek, nem is zavarnak sok vizet. Kapunk két anyukát, egy nemtörődöm, enyhe zsarnok beütésűt, igazi, ha nem tudom, nem fáj kirakatfeleséget, és egy szerető, aggódó, otthonteremtő anyukát. De nekik sem jut túl nagy szerep.
Ami zavart. Ez hosszú lesz.

  • Ninának nem igazán tűnik gyanúsnak, hogy a fiú kétnaponta feltűnik a semmiből, személyes dolgokat tud róla, de alig akar telefonszámot cserélni. Minden normális embernek gyanús lenne egy ilyen hapsi, ezt hívják zaklatónak. 
  • Az érzelmek túl hamar, szinte alaptalanul törnek fel. Az ember lánya nem bolondul bele fülig valakibe, mert az teszem azt  sorban állás közben rámosolyog.
  • Ahogy Jaredn és Nina kapcsolata erősödik, úgy erősödik a köztük lévő természetfeletti kapocs: a srác nem csak a lány hangulatát, fájdalmát érzi, á nem, még azt is, ha menstruál vagy másnapos. Ollé, kösz, a részletes beszámolóért. Mellesleg az életerejük is összekapcsolódik, ha a lány meghal, pápá, szépfiú!
  • Kicsavart szexualitás: a lány, ha rajta múlna megerőszakolná Jaredet, aki még hunyorogva sem hajlandó a lány pucér testére nézni, mert még tovább mélyül az összekötődés, a bevésődés. Amikor a lány a fiú érdekében szakítana, persze Jared felajánlja, hogy na jó, egye csuda, megdugná. De csak mert olyan szépen kérik. 
  • Akkora logikai baki van benne, csak kapkodtam a fejem. A lánynak van egy gyűrűje, amit a tizenhatodik szülinapján kapott az apjától. Jared elmondja neki, hogy a nagy partiszervezés miatt az apuka elfelejtette a gyűrűt, ezért ő ment el az ékszerészhez és választotta ki a gyűrűt. Néhány oldallal később kiderült, hogy a gyűrűt az apuka rendelte, spéci, szupertitkos véséssel a kövön. Ugyanaz a gyűrű készült megrendelésre, amit a srác választott ki véletlenszerűen az utolsó pillanatban. Jared elmegy az ékszerészhez, akinél elvileg ő vásárolt, és a megrendelésről faggatózott. Most akkor vagy az egyik, vagy a másik. 
  • Nyakukon a pokol minden démona, mit csinálnak? Na mit? Elmennek nyaralni. Mert egy valamire való egyetemista és egy valamire való kellékfeleség (az anyuci) a tavaszi szünetben nyaralni jár. A nyaraláson jött a most csapom a falhoz fordulat.
  • Jared félangyal volta miatt a testi ereje nagy, és más képességei is vannak. Hogy a teste ezt elviselje, magasabb a testhőmérséklete. Nem nagyon, szolid négy fokkal. A nyaraláson kiderül, hogy attól tart, összebújva a lánnyal, megfőzi a szerelmét. És ez nem vicc. Majdnem sírva közli, hogy otthon letekeri a fűtést, a nyaraláson meg ventilátorért szaladgál. Mert mégis csak szörnyen aggasztó dolog, hogy valaki izzad egy karibi szigeten. Mi van, ha összebújva hőgutát kap szegény? Ez most komoly? Tényleg komoly? Ha lázas vagyok, költözzek a kisszobába, nehogy megfőzzem éjjel a férjem?
  • Mindig utáltam azokat a történeteket, amikor a szerelmespár egyik tagja kitalálja, hogy a másik boldogabb lesz nélküle, és mártírkodásból véget vet a kapcsolatnak. Hadd döntse el mindenki maga, megéri-e a kapcsolat a lemondást és a veszélyt. Nina annyira önfeláldozó, hogy kamupacsolatba kezd Ryannel, akiről kiderül, hogy barátnak is seggfej, parancsolgató, igazi kőkorszaki díszmacsó. És mégis hol beszéli meg az egész tervet a sráccal? A koli be van poloskázva, az anyja háza be van poloskázva, az apja dolgozószobáját kivéve. Elfurikázik a dolgozószobába. Mert nem lehet beülni egy mekibe, vagy akárhova közterületre, nem. Miért is oldanánk meg egyszerűen a problémát?
  • A férfi főhős macsó megmentőből picsogó papuccsá válik. Létezik olyan, hogy jellemvisszafejlődés? 
  • Nekem a könyv orvosi vonatkozásai furák. Nagyon. Ryan a könyv harmadánál megsérül, megkéselik, kórházba kerül. Az egy dolog, hogy majdnem egy nap után hívják csak az anyját. De az milyen dolog, hogy a 19 éves srácot megműtik, minden okés vele, gyorsan gyógyul. Pár nap múlva kiveszik a csöveket, majd átviszik a gyermekintenzívre. Szerintem a 19 éves srácokat nem a gyerekosztályon kezelik. Azt sem hiszem, hogy az intenzív osztályról egyből hazaengedik a betegeket, de az is tuti, hogy nem a gyógyuló, megfigyelést nem igénylő emberkéket kezelik ott.
  • Nina megsérül, comblövést kap. Bár nem esik szó róla, hogy artériás vérzése van, elszorítják a lábát, nyomókötést is tesznek rá, mégis majd' elvérzik, de csak komótosan, cirka fél óra alatt. Most tényleg el lehet vérezni ilyen lassan is? Persze a könyvben annyi vért veszít, mint három másik ember egyszerre. Akinek van hasonló tapasztalata, ossza meg velem: a sérülés után két hónappal még tényleg szüséges fájdalomcsillapítót szedni, vagy csak a papucshősünk reagálja túl? Megjegyzem, Ryan a késelés és lépműtét után néhány héttel már amerikai focizott.
Haragszom Jamie McGuire-re, mert ennél tud jobbat. Igaz haragszom rá azért is, mert ugyanazt a történetet adja el az olvasóknak nagyon sokszor. Hányszor is írta meg Travis történetét? Picit más, picit más szemszög, de mégis, összesen hány könyvet sóz a nyakunkba ugyanabból a csontból főzve?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése