2018. április 4., szerda

Shelfie - kukkold meg a polcom!

Már régóta szerettem volna egy posztot a könyvespolcomról, mert ugye ez a könyvmolyok egyik legfőbb kincse. A gyűjtemény, az állomány. Még régebben mutattam róla képet, de azóta jócskán megszaporodtak a könyveim, szerintem idén már be is telik a polc. Ahogy az lenni szokott, most sem sikerült begyűjtenem a kölcsönadott könyveimet. Mindig megfogadom, hogy többet nem adok kölcsön, mégis osztogatom a könyveimet. Reménytelenül rossz fotós vagyok, ha hiszitek, ha nem, a következő képek lettek a legjobbak. 


Ez lenne egyben a polcom. Szemből sajnos nem tudtam képet készíteni, nem tudtam a fal miatt elég messze menni, hogy szépen beleférjen a kamerába. A polc majdnem a plafonig ér, csak egy macskányi hely van a tetején. Szerencsére Tita, a foltos veszedelem magára vállalta a feladatot, hogy néha portalanítson odafönt.


A legfelső polcokra igyekeztem olyan köteteket tenni, amikhez ritkábban nyúlok. Megrögzött újraolvasó és mazsolázó vagyok, ha a kedvenceimről van szó. A tetejére tettem a klasszikusokat, mert bár szeretem őket, nem érzek kísértést, hogy olyan gyakran kézbe vegyek őket, és itt vannak az "egyszer illene elolvasni" kötetek is. Itt javarészt Dumas van, tőle a legtöbb meglévőt olvastam már. Alatta vannak a félbehagyott Ulpius sorozataim, a True Blood, az Éjfél szülöttei és az Alvilág Urai. A hiányzó részeket még be kell szereznem, annál is inkább, mert néhány hete döbbentem rá, hogy az Alvilág Urainak a kiadását az Ulpi bukása után átvették. Stephen Kingtől még nincs sok könyvem, ezek rukkolás szerzemények. A Merry Gentry sorozatot még tesóm kezdte el venni, aztán költözéskor valahogy nálam kötöttek ki a meglévő könyvei. Azóta is pótolgatom szorgalmasan, bár Hamiltontól elment picit a kedvem, mióta  pornóíróvá lépett elő. A Cat és Bones, illetve a Sötét Vadászok sorozat viszont nagy kedvencem, nagyon örülök, hogy a KMK és az Athenaeum kiadók folytatják a megjelentetésüket.


A könyvtámaszt Gábor csinálta nekem bútorlapból és virágboltban vásárolt bagolydíszekből. Ha könyvmoly vagy, marha hasznos egy ügyeskezű asztalos a háznál. Ulpius erotikus könyvek, némelyik angolul is a nyelvgyakorlás miatt. Legalul rukkolán szerzett Tiffany 3in1 regények, amik nem nagy számok, de valamire el kellett szórni a pontokat. Jobb oldalt a színesek gasztrokrimik, az olcsókönyves forgóállványokról zsákmányoltam őket. A borítójuk nagyon szép, és jó őket kézbefogni, de annyira egy kaptafa mindegyik kötet, hogy sajnálom teljes áron megvenni a sorozatot, mert van vagy 20 része. Egy kötet kölcsönben van munkatársamnál, már vagy két éve.


Itt már jönnek a "majd illene elolvasni" klasszikusok, mint például A párizsi Notre-Dame, és más könyvek, amiket egy adományboltban találtam 100 forintért. A Szukkubusz könyvekből sajnos csak két kötetet adtak ki, pedig tetszettek, az Éjszaka Házából kinőttem, mielőtt megvettem volna minden részt (és mellesleg az sem jelent meg a sorozat végéig). A Tündérkrónikáknak sajnos hazánkban hányattatott sorsa van, hiába piheg megannyi moly Jericho Barrons után. Az Egmont sorozatok hiányzó részeit nehéz dió beszerezni, pedig a PSY sorozatot nagyon kedveltem, az angyalost pedig, ha minden igaz, folytatja a KMK. A Mágikus találkozásból sajnos csak ez a két rész jelent meg, de Ilona Andrews másik sorozata elérhető magyarul.
Az alsó polcról az Eredendő bűnösök a kedvencem, az első része, a Szirén most a húgomnál van, kíváncsi vagyok, mit fog hozzá szólni. Sajnos a sorozat további részeit úgy tűnik nem adják ki, de nagyjából le van zárva a történet ennél a pontnál. A Christina Dodd sorozatnak csak az első részét olvastam még, valamikor sort kell rá kerítenem.


Újabb fillérekért vásárolt klasszikusok, pöttyös könyvek. A bal alsó polcon vannak a vámpírkönyveim, amik többnyire a folklór szemszögéből foglalkoznak a vámpirizmussal, illetve a klasszikusabb vámpírtörténetek. Van néhány vámpíros gyerekkönyvem is, mert ha egyszer lesz kölyök, nem lehet a jót elég korán kezdeni. Itt van életem első könyve is, a Galaktika magazin vámpíros különszáma, amibe már akkor beleszerettem, amikor még olvasni se tudtam. Jobb oldalt további gyerekkönyvek vannak: Harry Potter, a Libabőr sorozat, a Váratlan utazás, aminek még csak az első részét olvastam. A Harry Potter azért nem teljes még, mert az öcsém kapta meg mindig a szülinapjára, ahogy megjelent, és amíg a szülői házban éltem, nem volt értelme két példányban megvenni a sorozatot. Azóta pedig ennyit szereztem még csak meg. Hiába tesóm kapta a HP könyveket, vérre menő harcok folytak, hogy ki olvassa előbb. Volt, hogy fejezetenként adogattuk át egymásnak a könyvet. A Tardis egy doboz, Gábor csinálta, a duci hableányt anyukám horgolta. A cica fülét meg valamelyik négylábú csócsálta meg.


Itt felül már mindenféle vegyes cucc van. Az Anita Blake sorozatom sajnos nagyon erősen foghíjas, mert néhány részt kölcsönadtam és nem kaptam vissza, az újakat pedig nem vettem még meg. Nagyon szeretném újra teljesnek látni a sorozatot, mert a mostani színvonalától eltekintve régi szerelmem, de valahogy ha könyvre szánt pénzem van, mindig mást veszek. Aztán jön a vegyes Könyvmolyképzős polc. Ezen vannak a szeretetcsomagos meglepetéskönyvek, és azok, amiket ajándékba kaptam. A napszemű Pippa Kenn dedikált példány. Innen is jó néhány kötet kölcsönben van, a húgom mostanában már szatyorral jár hozzám könyvért.


Innen zsákmányolta húgom az Obszidiánt és az Árnyakat, a Pusztító mágiát és az Archer hangját. A polcról ma fejeztem be Armentrout könyvét, a Visszatérést. Valamiért utálom, amikor az angol címeket használják. Aki menőzni akar, olvassa angolul. ezek közül az Off campus és a Stige Dive sorozat a kedvencem. Rettenetesen örülök, hogy több Ulpius sorozatot is folytat a KMK, az Első lobbanás, Vlad könyve, amire az első Cat és Bones-beli felbukkanása óta vártam, a Marked men második része és az Enyém is a polcomon csücsül.

Itt szintén vegyes könyvek vannak, amiket nem tudok műfajilag behatározni, vagy nincs belőlük annyi, ami külön polcot érdemel. Bár lassan nem is engedhetem meg azt a luxust, hogy külön polcot kapjon egy-egy műfaj vagy sorozat. Alul a fekete tok rejti a csudaszép bordó Pocketbook könyvolvasómat, amit a legszuperebb férjtől kaptam a szülinapomra. 


Legfelül néhány manga és vegyes mindenféle van, olyanok, amiket nem is biztos, hogy megtartok. Lejjebb három tematikus polc következik: a történelmi romantikus szekció, főként Woodiwiss és alexandrás címeres sorozatok. Van néhány Kinley MacGregor könyvem, ő ugyanaz a hölgy, akinek a Sötét Vadászok sorozatért lehetünk hálásak. Lejjebb következnek a magyar írók könyvei. tudom, nincs túl sok belőlük.Innen a legkedvesebb kötetem A téboly kertje, melyből van szerencsém dedikált példányt birtokolni. A Borbíró Bori Gaura könyvek végigmentek már három munkatársamon, egyikük kétszer is elkérte elolvasni. Dedikált példányban van meg Dombóvári István Félkövér című könyve, a Holdnak árnyéka, az első négy Winie Langton füzet, a Moira, a Bori könyvek és a Hangok is. Innen hiányzik a Puszi, Erzsi! és az Elnökasszony is. A Puszi, Erzsit ősszel majdnem tudtam dedikáltatni az Olvasás éjszakáján, de sajnos Erzsi személyzete, Gergely beteg lett, és az elmaradt eseményt azóta se pótolta a Libri. A Fekete Tőr Testvériség szintén régi nagy szerelmem, bár a 2. 3. kötetet nem sikerült felülmúlni, és az utolsó három rész már nem tetszett igazán. De most jön majd Rhage második könyve, ami remélem újra fellendíti a sorozatot.


Vegyes romantikusok, és a szépséges General Press történelmi romantikusok, jó rájuk nézni, mellette a Mackenzie lordok. A koponya alatt kölcsönkapott könyvek fekszenek. Legalul vannak a  nagy alakú könyvek, amik máshova nem férnek be, a szakácskönyvek, azok, amiktől megválnék, és még néháány kölcsönkapott könyv. A fotelben pedig Tita, az idősebbik cicám szundikál. Róla volt régebben pár képem, mert szeret a könyvek között szundikálni, és ez olyan cuki, Meg amúgy is, tipikus gazdi vagyok, ha csak a bajusza vége megrezdül, én már kattintok. Szeptemberben hozzánkcsapódott Baltazár, akiről utóbb kiderült, hogy lány, csak nem akartam veszni hagyni ezt a menő nevet. Zárásként, ha nem unod, itt van (jó)néhány random kép a macskáimról.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése