2015. augusztus 20., csütörtök

Margaux Fragoso: Csak ha te is akarod

Egy hét éves lány és egy ötvenegy éves férfi szerelme. Azt gondolom, ez a provokatív alcím sokakat rettentett vissza a könyv olvasásától. A pedofil kapcsolatokról senki nem akarja azt gondolni, hogy kétirányú, romantikus kapcsolatban jön létre. Ez csakis egy aberrált felnőtt ember és egy áldozat gyermek között lehetséges. Nehéz volt olvasni a könyvet, és talán még nehezebb írni róla.
Fragoso a saját gyermekkoráról ír ebben a könyvben. Minden, ami a könyvben szerepel, a valóság, ha az emlékek torzítanak is kissé, minden megtörtént, amit papírra vetett. 15 év története.
Margaux hét éves, az apja alkoholista és zsarnokoskodó, az anyja mentálisan labilis, gyógyszereken él, nem képes gondoskodni még egy kavicsról sem. Margaux okos, szép kislány, korához képest érett, és nagyon szeretné, ha valaki kedves lenne vele. Egy napon a strandon felfigyel egy idősebb férfira, aki két kisfiúval játszik, irigykedni kezd, hogy vele soha, senki nem játszott még ilyen önfeledten. A férfi, Peter meghívja őket az otthonába, ami a kislány számára igazi csodák palotája: azt tehet, amihez kedve szottyan, a ház zsúfolásig van érdekes állatokkal, mindenfelé kincsek vannak. Ettől kezdve hetente kétszer megy anya és anya látogatóba: az anya menekül a zsarnok férj elől, a lány a kalandot és a törődést keresi. Így kezdődik kettejük tizenöt éven át tartó kapcsolata.
Ha nem forogna a gyomrom, azt mondanám, zseniális, ahogy a férfi behálózza a kislányt. Először ő a tökéletes apuka, a legjobb barát. Nem felnőtt, Margaux egy gyereknek látja, egy Elveszett Fiúnak, aki sose nőtt fel, de hatalmas, ámulatba ejtő tudása van. Szép lassan cserkészi be a lányt, aztán apróságokkal kezdi. Mi kivetnivaló lehet abban, ha a nyári kánikulában bugyiban szaladgál egy kislány a kertben, ha valaki ölében ülve hallgatja a mesét. Mi rossz lehet néhány atyai pusziban? Margaux anyja nem hajlandó gyanakodni. A lány nem mond semmit a csókokról, a simogatásokról, a férfi gyerekcsinálójáról. Ő Peter kicsi menyasszonya. Tulajdonképpen egészen természetes ez a dolog, csak a modern társadalom korlátai miatt nem lehet nyíltan felvállalni a kapcsolatot. Néhány száz éve, vagy Afrikában egy ekkora lány már rég házasságra érett. 
A történetben van egy szünet, amikor nem találkozhatnak. A környék a szájára vette, hogy mégiscsak furcsa, egy kislány és egy nem vérrokon felnőtt ember együtt, kézen fogva, puszizkodva. Ez az egyetlen dolog, ami miatt a szülők véget vetnek a látogatásoknak. Nem a lányuk, nem a molesztálás, hanem a pletyka. Margaux akár meg is szabadulhatott volna az egésztől, de görcsösen ragaszkodik a férfihoz: titkos telefonhívásokkal tartja a kapcsolatot, míg végül újrakezdődnek a közös délutánok. A lány apja egyre ridegebb és távolságtartóbb, az anyja lába alól egyre jobban kicsúszik a talaj: csak Peter a biztos pont. Na és, ha elvárja a kényeztetést? Egy kis kézimunkáért vagy nyalókázásért dolgokat kérhet. Ijesztően hamar nő fel és lesz kiégett, kvázi prostituált. A férfi teste, és amiket kér kezdik taszítani. Igyekszik kilépni a testéből, amikor dolgokat kell megtennie, és mindig viszonzást vár cserébe. Közben úgy viselkednek, mint a normális párok: könyveket olvasnak és kibeszélik az olvasottakat, filmeket néznek, motorozni és vacsorázni járnak. Könyvek és filmek: Lolita, Virágok a padláson, pedofil pornófilmek. Csupa olyan, ami alapján a helyzetük normálisnak tűnik. 
Amikor már kezd nagyon nyomasztó lenni a történet, megfordulnak az erőviszonyok: Peter egészsége egyre gyengül, a nő, aki befogadta, régi barátnője, egyre távolságtartóbb, a házbeli helyzete inog. Margaux egyre erősebb, átveszi a kapcsolatban az irányítást, míg végül kiveszik a szexuális aspektus a kapcsolatból. Maga a szex egyébként későn jelenik meg a kapcsolatban, különösképp Margaux erőltette. Azt gondolta, ha terhes lesz, végre kitagadja az apja, és az anyjával elmenekülhet. Gondoljunk bele, milyen otthon lehet az, ahonnan inkább menekülne valaki úgy, hogy teherbe ejteti magát egy pedofil erőszaktevővel. Szomorú és megrázó.
A történetben nagy szerepe van a múltnak. Peter gyerekként fiúprostiként szerzett egy kis mellékest, kiskamaszként pedig a nevelőcsaládjában élő idősebb lányok orális szexre kényszerítették. Ezután a kisgyerekek kezdik izgatni, akiknek nincs még női illatuk. Molesztálta a saját gyerekeit is. Később nevelőszülőként a gondjaira bízott kislányokat is bántalmazta, Margaux "szerelme" nem volt neki elég. Margaux anyját kislányként szintén bántalmazták: a nővérét megerőszakolták, és amikor vele végeztek, őt is megszeretgették. Az eset óta él gyógyszereken. A szülőknek fontosabb volt eltussolni a gyerekeket ért szégyent, minthogy segítsenek neki feldolgozni. Amiről nem beszélnek, amit nem tud senki, az meg sem történt. Ez a dolog, hogy az emberek az őket ért sérelmeket csatárláncban adják tovább a következő generációnak volt az oka annak, hogy megírta a történetét. Hogy a gyerekeinek ne adja tovább a terhet.
A könyv nagyon erősen feldühített. Dühítettek a szülők, Peter, Ines, Peter barátnője, aki mindent látott és nem tett semmit, és haragudtam Margaux-ra, mert akkor sem lépett, amikor elég erős lett volna. A végén, amikor maradt, mintha csak bosszúból tette volna, hogy megmutassa, a férfi egy értéktelen roncs lett, míg ő képes továbblépni. Remélem tényleg sikerült neki. 

Margaux Fragoso
A kicsi Margaux



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése