2014. június 26., csütörtök

A. J. Molloy: X története

X története nem más, mint az O története kicsit romantikus körítéssel, némi érzelemmel, a szadomazo dolgokat vallásra ráhúzva, mindezt egy sznob útikalauzzal vegyítve. Nem volt szenvedős az olvasás, de egyáltalán nem tetszett. Erősen spoileres, de úgysem ajánlom senkinek a könyv elolvasását.
Alexandra szólítsatok X-nek fiatal, kisvárosi amcsi lány, aki kitalálja, hogy csak úgy tudja megírni a szakdolgozatát az olasz bűnszövetkezetekről, ha Nápolyban tölti a nyarat. No nem éppen helytörténeti kutatásokat végez, csak a szobájában ücsörögve guglizza össze az anyagot. Hát persze. Minderre elég volt néhány hónap diákmunka fizetése, mert mint tudjuk, marha olcsó három hónapig lébecolni más kontinensen. Saját lakásban. Vadi új ruhatárral. 
Első este a szexmániás könnyűvérű barátnővel, aki az ilyen könyvekben olyan elengedhetetlen, mint a cipőhöz illő táska (nekem olyanom sosincs) egy flancos kávéházban vedeli a koktélokat és rövideket és rögtön kiszúr magának egy görög-római szexistent. A könyvben egyébként végig keverik a görög és római vallást, de kit izgat. Az úriember, Nápoly első számú talán maffiatag csilliárdos fekete özvegye, minden nők nedves álma kifizeti az italukat és eltűnik az éjszakában. Alexandra (barátainak csak X) ráguglizik, utánamegy, faggatja, mire a pasi közli, hogy amúgy a barátnéra hajtott volna. Szegény gazdag fiú, távol kell tartania magától szíve hölgyét, aki megsértődve elrohan, majd két hét múlva mégis az ágyában köt ki. Aztán jön a fekete leves. Marc egy titkos, évezredes misztériumvallás (értsd: orgia-szekta) tagja, és csak szektatagokkal, vagyis hittársakkal élhet kapcsolatban. X erre nagy vidáman belemegy, mindenféle gondolkodás, mérlegelés vagy információgyűjtés nélkül. No azért néha-néha rászánja magát a komoly kutatásra. Gugli a barátod, ott rögtön mindent meg is talál, mert az ilyen titkos infók úgyis fent vannak a neten.  X-nek öt (+1) misztériumba kell beavatódnia, utána pedig mehet a menet. Ezek mind közönség előtt, nyilvánosan zajlanak:
  1. Elfenekelés a szolgák előtt
  2. Pucér üleppel végigbulizni eg estélyt, aztán intimtetkót kapni
  3. Korbácsolás (igazából vesszőzés, flancos nevén flagelláció)
  4. Bedrogozva leszbiszex dildókkal és vibráló izékkel
  5. Átadni testét az istenségnek = dugni egy idegennel
  6. Bedrogozva napokig idegennel dugni
Ebből kiderül, milyen nagyon, marhára vallásos, áhitatos az egész. Ez nem vallás, ez orgia. Nevezzük nevén a gyereket.  Persze X felszabadul, frigid, elélvezni képtelen majdnem szűz kislányból igazi femme fatale, szexdíva lesz, az a fajta nő, aki a lába közt hordja a hatalmát. Meg a szájában.
Egyébként rémesen ellenszenves egy lány. Nyelvtudás nélkül, csórón Olaszországba utazik, két héttel később meglátogatja az anyja. Hirtelen ciki, ha valaki délután kapucsínót rendel, ha késsel-villával eszi a spagettit (bocs, spaghetti) és próbál olaszul beszélni. Mert két hét és egy olasz pasival való hentergés után már perfekt a nyelvből és a kultúrából. Igazi sznob, és legalább részben a pénz miatt van Marc-kal, amit egyrészt tagad, másrészt. Visszautasít egy autót, de egy olyan drága gardróbot elfogad, amiből egy afrikai ország szegényeit egy hétig etethetnék.
Értem én, hogy ha Rómában vagy élj úgy, mint a rómaik, de nem kellene annyi olasz szóval, művészettörténeti kifejezéssel dobálózni. Egyrészt a szereplő rémesen sznobnak hat tőle (még jobban), másrészt ne kelljen már értelmező szótárral olvasni. Nem hinném, hogy a barokk lépcsőkorlát kacskaringójának szakkifejezése az általánosan elvárható tudáskörbe tartozik. Amúgy ahhoz képest, hogy a könyv a szexen (és egész picikét a bűnözésen) kívül másról se szól, sikerült egészen light-osra megírni a szexjeleneteket, csak az a sok vulva és meghág kifejezés ne lett volna. Ha valaki szexrabszolgás könyvet akar, olvassa el az O történetét, az legalább azt adja, amire számítunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése