2014. január 17., péntek

Kerstin Gier: Smaragdzöld

Már majdnem egy hete elolvastam a Smaragdzöldet, és tipródom, hogy tulajdonképp mit is gondolok róla. Persze közrejátszik az is, hogy extra sokáig voltam egész héten a melóban, az irodai internet pedig téli álmot alszik.
Picit gondban vagyok, mert úgy tűnik, ezt a könyvet illik agyondicsérni és imádni, magasztalni az izgalmasságát, hogy milyen körömrágós függővége van az első két résznek, hogy Gideon milyen álompasi... Nekem valahogy nem ez jött le. Mert az oké, hogy tényleg izgalmas és olvasmányos, de még mindig az a véleményem, hogy a három könyv cselekményét nyugodtan meg lehetett volna írni egy kötetben is. Az első kötetben Gwen-ről kiderül, hogy időutazó, találkozik Gideonnal, gyűlni kezdenek a pillangók a gyomrában, egyet kiruccannak a múltba, egy smaci és vége. A történet egyik legnagyobb rejtélye, Gwen származása már itt kiderül a szemfüles olvasónak.
A második részben visszamennek egy bálba, Gideon tuskó, Gwen nyomozni kezd, Gideon elcseszi, Gwen bőg, jöhet a harmadik rész. Szerintem egyedül a harmadik kötet története értékelhető igazán, mert ebben a részben tényleg történik is valami. Nem csak Gwen háborgó érzelmeiről szól, végre nagyobb szerepet kapnak a mellékszereplők, ami nagyon jót tett a történetnek. Szépen egymásra épülnek a szálak, de a végére mintha túlságosan furmányos akart volna lenni az írónő. Egész a harmadik kötet háromnegyedéig pontosan annyit tudtunk, mint Gwen, vele együtt bogozhattuk a szálakat, onnantól viszont csak töredékeket kapunk, Az elbeszélés hirtelen ugrálni kezd jelenetről jelenetre, persze mind félbeszakad, vissza-vissza ugrik és csak morzsánként kapjuk az infókat. Ha eddig szép lineárisan haladtunk, nem pont itt kéne az olvasó összezavarásával próbálkozni. A vége nem volt kifejezetten meglepő, talán csak az, hogy kinek az álarca mögött bujkált az ellenség.
Gideon nem lett a kedvenc könyves pasim, az indokai nem győztek meg igazán. Az epilógus kicsit bénára sikerült, és így, hogy tudom, ki lesz Lucy és Paul gyereke, sajnálom Mr. Berhnard-ot, kimarad minden jóból, családi melegségből és kalandból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése