2014. május 17., szombat

Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem

Franciahon földjén járunk a 15. században, amikor az emberek még hittek a régi istenekben, a kereszténység még nem tiporta le a régi vallást. Ezek az istenek kapcsolatban álltak az emberekkel, elcsábították hamvas szüzeiket, mint a görög istenek.
Ismae a halál istenének gyermeke, aki az abortuszlötty ellenére életben maradt, ami figyelmeztető sebhelyeket hagyott a testén. Miután eladták egy kondásnak, aki a sebhelyek láttán pöttyet kiakadt (értsd: szarrá verte a lányt és egy zöldségtároló verembe dobta), Ismae egy kolostorba kerül, ahol a halál szolgálólányai élnek és nevelkednek. Ők férfigyűlölő bérgyilkost képeznek belőle, aki a Szent akarata szerint osztja a halált.
A történetben a bretage-ok és franciák ellenségesek, a keresztény francia uralkodó szeretné bedarálni őket. A még önálló hercegség várományosa hercegnő, akinek férjet kell keríteni, hogy uralkodhasson. Az egész könyv ekörül a cécó körül forog. A hercegnő zabi-féltestvére, Gavriel Duval és Ismael a várba megy, ahol sok intrika, cselszövés, és halál után kiderül, ki az áruló, ki az, aki mégis jófej, és kiderül az is, hogy a végig felnőttesen viselkedő hercegnő csak 12 éves. És csodálkoznak, hogy senki nem hallgat rá.
A történet néhol erősen sántított. Az ármánykodásoknak nem volt levezetése, sokszor csak úgy jött a fordulat és a megoldás, ami után ugrunk és benne vagyunk a közepében. Nem éreztem hitelesnek sem a karaktereket, sem az érzelmeiket. Valahogy olyan volt, mintha varázsütésre rájönnének, hogy hoppá, mi szerelmesek vagyunk! Unatkoztam olvasás közben, pedig akár tetszhetett is volna. Ismae a könyv első felében túlságosan rá volt izgulva a férfiak megölésére, olyan volt, mint egy túlbuzgó diáklány, aki mindenáron a tanárok kedvence akar lenni. Aztán a végén kiderül, hogy ő 19 éves, a hercegnő 12, de a hercegnő húga, aki még csak gyerek, 10 éves (hatalmas különbség van a 10 és 12 éves között, mi? Egyedül az apátasszony volt a végén hiteles, amikor ráborították a bilit, ami jó, mert amúgy a befejezés átment hálivúdba. Nekem egyszer olvasós, a folytatásokra pedig nem fizetek be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése