2021. január 25., hétfő

L.J. Shen: A jövő zenéje

 

Tesóm adta kölcsön ezt a könyvet, a barátnőjétől kapta karácsonyra. Volt némi fogalmam róla, hogy mit várjak, mert egy különösen cikis részt átküldött nekem, de nem számítottam rá, hogy az egész könyv ennyire rettenetesen ócska lesz. Ebben a könyvben minden is van. Családi drámák, párkapcsolati játszmázás, sorsfordító titkok és félreértések, eltitkolt gyerek, alkoholizmus. Mintha a romantikus könyvek paródiája lenne, csak épp nem szándékosan.

A könyv jelenéhez képest 8 évvek korábban Rory, az amerikai lány Írországba megy, meglátogatni a sosem látott apjának a sírját, és kicsit kutakodni a gyökerei után. Senki nem akar neki semmit mondani, a helyi pap az unokájához irányítja, hogy majd ő mesél róla. Mal a falu kúrógépe, egészen konkrétan és kicsit sem titkoltan. Zseniális zenész és dalíró hírében áll, aki nem hajlandó próbálkozni, mert a világhír nem neki való. Kicsit sem öntelt, ugye? Első látásra nedvesednek és keményednek a szereplők, villámcsapás szerű instant szerelem szövődik köztük. Néhány órás ismeretség után ilyeneket mond a lány: ne feküdjünk le egymással, így is túlságosan szeretjük egymást. Ez most halál komoly? az ismerkedés napján nem mondunk ilyet. Ha a pasi szeretlekezik, akkor meg rohanunk. De Mal nem célozgat szerelemre, ő a dugásról beszél. Rory meg hülye. Aztán persze kiderül, hogy varázspuncija van és másnap már arra kéri a lányt, hogy adja fel az életét és maradjon vele. Ja, és szex közben derül ki, hogy a lány még szűz, pedig már szexelt. Hogy nem lehet észrevenni dugás közben, hogy a partner nem tette be a micsodáját? Azért ne már... 
Biztos, ami biztos, írnak egy szerződést, hogy ha valaha találkoznak, akkor mindent és mindenkit hagynak a csudába és összeházasodnak. De nem kereshetik egymást, a sorsnak kell őket összehozni. Mint az a John Cusack film. Ez a szerződés dolog lehetett volna izgalmas.

Közben kiderült, hogy Rory apja bőséggel hullajtgatta itt-ott a magját. Az egyik féltestvére hogy, hogy nem, épp Mal gyerekkori imádója. Igazi pszichopata, aki a srácnak a szépet mutatja, flörtölget, de olyan megalázkodó, velem bármit megtehetsz, csak vegyél észre módon, a háta mögött meg gonosz ribi, aki mocskos szájjal tajtékozva küld el minden vetélytársat a francba.

Rory évekig Mal megszállotja, majd összejön egy gazdag, unalmas, simamodorú pasival, akibe biztos nem tud beleszeretni. Aztán persze találkozik Mallal, aki érthetetlen okokból utálja, Durva vele, megalázza, feleslegesen kegyetlenkedik vele. Rory meg ahelyett, hogy elküldené a halál kukijára, csak marcangolja magát és mindent eltűr. Felváltva látunk bele Rory és Mal fejébe. A pasi tele van gyűlölettel, dagonyázik benne, minden vágya tönkretenni a nőt. Mivel a lány fotós, Mal pedig mégiscsak eladta a tehetségét, együtt kell dolgozniuk egy rocksztárral, a lánynak dokumentálnia kell az új album megírását. Ashton viszont a nap 24 órájából 25-ben van beállva. Rákban haldoklik, és elhatározta, hogy kórház helyett átbulizza magát a másvilágra. Ez csak a rövidke "Ashton gondolatai" részből derül ki, miután csatlakozik a 27-esek klubjához, már meg se említik. Akkor mi a csudának kellett megölni, vagy egyáltalán szerepeltetni? Semmit nem tett hozzá a történethez.

Egy csomó rész van benne, ami nem vezet sehova, mellékszereplők gondolatai, amik csak megrekesztik a történetet. Ashton kiszökik egy pajtába, ahol meg akar lovagolni egy tehenet. A tehén gondolataiból megtudjuk, hogy azért nem hagyta magát, mert hallgat rádiót, és szerinte a sztárocskánk szar zenét játszik. És ez nem is a legalja.

Rory arra masztizik, hogy élete szerelme a szomszéd szobában egy idegen nőt kefél, miközben tudomása szerint a féltestvérének a férje. Ez több szinten is nagyon elcseszett dolog. Kell a fenének egy olyan pasi, aki miután nekem vallott szerelmet, feleségül vette a nővéremet. Kell a fenének egy olyan pasi, aki megcsalja a párját, és csak azért kalapálja a matracba a macáját, hogy a régi szerelmét megbántsa. Mennyire perverz magadhoz nyúlni, miközben az expasi sógorod a szomszéd szobában szexel? Mennyire perverz hagyni, hogy ugyanez a pasi néhány nappal később egy szelet csokival tegyen a magadévá? Mennyire nem normális az írónő, hogy ezután megtudjuk, mennyire élvezte a dolgot a szóban forgó csoki, akit mellesleg, miután a nő nemi szervében félig szétolvadt, megettek? Nem csak a teheneknek, a szexjáték csokirudak, de még a szalvéták érzéseit is megismerhetjük. 

Nagyon boldog csokirudak

Aztán Rory megszabadul a pasijától, aki mellesleg lefeküdt a legjobb barátnőjével és felcsinálta a főnökének a titkárnőjét, aki a rocksztár asszisztensének a testvére. Mindenki mindenkivel, mint a Barátok köztben. Továbbra se tudja, Mal miért volt olyan gonosz vele, de azért hozzámegy feleségül, mert közben kiderül, hogy a szóban forgó csokicsoda szexistenünk özvegy. Menekülnie kellene, de nem. Egy varázscerka és szomorú kiskutya tekintet többet ér.

Hazatérve Írországba, kiderül, hogy Malnak sötét titkai vannak. Megszegve a saját szabályait, felkutatta Roryt, aki írt neki néhány levelet, hogy az csak nyári kaland volt, nem akar róla hallani, és amúgy is abortuszra kellet mennie, szóval jobb, ha nem bolygatják a dolgot. A bánatában állandóan részeg pasit megerőszakolja Rory pszichopata szűz féltestvére, terhes lesz és a férfit a családján keresztül házasságra kényszeríti, majd a nászéjszakán, miután összevesznek a megtalált szalvétaszerződésen, elrohan az éjszakába. A pasi, aki mindig is szerelmes volt belé, elüti autóval, és olyan súlyosan megsebesül, hogy csak a babát tudják megmenteni. Mal mindezért Roryt hibáztatja. Igazából valamiért az egész falu utálattal és megvetéssel, legjobb esetben szánalommal fordul a lány felé, de senki nem mond neki semmit. Továbbra se tud a gyerekről, és nem ismeri a saját múltját sem. 

Egy idő után betelik a pohár, és elmegy az öreg paphoz, Mal nagyapjához, ahol, meglátja a gyereket, és találkozik a halott testvére kicsit se kedves anyjával. Ezután kikényszeríti az igazságot a papból (az apja részegen hozzávágott az anyjához egy üveget, ami széttört és felvágta a kislány arcát. A nő a vérző gyerekkel az utcára szaladt, ahol a helyiek elkezdték kergetni. Tök hihető.) Kiderül, hogy az apja ezután sose vette fel vele a kapcsolatot, az anyja írt neki leveleket és küldött ajándékokat a nevében, magára véve a rossz zsaru szerepét, aki eltiltotta az apjától. Miután kiszámolja, hogy gyakorlatilag ki se hűlt az ágy a távozása után, Mal gyereke már útban is volt, végre megteszi a megfelelő lépést, és elindul haza, hogy megszabaduljon az egész bolond társaságtól. Kábé 10 percig ki is tart az elhatározása, Mal természetesen visszadumálja magát. Holott a lány tudja, hogy megígérte a családjának, hogy távolt tartja az új feleségétől a gyerekét. Utálja őt az anyósa és a nővére anyja is, és valamiért mindenki más is. A pasi hazudozik, kegyetlenkedésre hajlamos, és mégis megbocsájt neki, feladja az egész életét és mellette marad. Nem olyan jó olyan családban élni, ahol megvetik az embert. Én a felét se kapom a férjem családjától, mint Rory, és már az is elég rossz. 

Bepillantást nyerhetünk  a felhőkön lábukat lógázó Glenn és Kathleen gondolataiba is, akik megbánva, milyen komisz apa és testvér voltak, elhatározták, hogy összehozzák ezeket a diliseket. Itt már nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek.

Az egész könyv hemzsegett a cikis jelenetekkel: a csokival szexelés, a tehén és a szalvéta gondolatai, vagy az, amikor a könyv végén Roryt az udvaron szexelés közben meglepi a barátnője (aki ugye lefeküdt a pasijával), mire a csaj pucéron végigkergeti a házon. 27 éves felnőtt ember.

Mindenki rémes volt a történetben. Rory ostoba volt, mint a majom segge. Ráront mérgesen a pasira, hogy felelősségre vonja a genyózásaiért, és alaposan lepippantja. Ja, abból majd tanul. Mal hihetetlenül gyűlöli őt, miközben halálosan szerelmes és el akarja pusztítani. Mint Heathcliff szefós kisöccse. A szereplők gondolnak valamire és mást csinálnak. Mindenki. Minden szereplőnek ugyanaz a hangja. Ugyanúgy beszélnek. Ugyanúgy gondolkodnak. 

A vége gagyi és nyálas. Az egy évvel később fejezetben azt írják, minden karácsonykor meglátogatja Roryt az anyja. Mind az egy karácsonykor, ami addig volt. A 15 évvel később meg minek? Valahogy idegesít, amikor egy jelenben játszódó könyvnek évtizedekkel későbbi epilógusa van. Azt hiszem, a jövőben kerülni fogom L.J. Shen könyveit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése