2021. február 21., vasárnap

Mia Sheridan: Calder útja, Megtalálni Edent

 

Még a megjelenése évében olvastam a Calder útját. Mivel erősen függővéges volt, újraolvastam a folytatás előtt. Egy regényként tekintek rá, ezért egy bejegyzésben írok róluk, és az öngyilkos szektákról. Talán a borzalmas háttér miatt, de nem ez a kedvencem a sorozatból, viszont nagyon sajnálom, hogy a Könyvmolyképző nem sok esélyt lát a többi könyv kiadására.

Calder egy amerikai szektában nő fel. A tagok puritánul élnek, kétkezi munkával keresik a közösség hasznát, nincs se áram, se folyóvíz vagy gyógyszerek. Akit nem gyógyít meg a szentvizű forrás, az úgy járt. Egyik nap bemutatják a közösségnek Edent, a nyolc éves kislányt, akinek a sorsa a jóslatok szerint, hogy a 18. születésnapján feleségül menjen Hectorhoz, a vezetőjükhöz, majd két hónap házasság után a nagy özönvíz idején együtt vezessék a híveket Elysiumba. Persze ahogy lenni szokott, a két fiatal egymásba szeretett és úgy döntött, kezükbe veszik a sorsuk irányítását.

A szerelmüknek van egy erős Kék lagúna érzete. Elszigetelten élnek, Edent szándékosan tudatlanul hagyják, nem kap semmi oktatást a zongoratanuláson kívül. Calder kap ugyan oktatást, de a külvilágról alig tud valamit. Együtt fedezik fel a testiséget, amiről mindenki azt papolja, hogy bűn, a nőknek pedig csak eltűrni kell a férjük igényeit.

Ahogy lenni szokott, az egész közösség tele van fanatikusokkal. Nem hívnak orvost a beteg gyerekükhöz. Nem kérdőjelezik meg, hogy egy középkorú férfi miért tart számos szeretőt, és miért van szüksége egy kislány menyasszonyra. Ami érdekes, hogy a valós öngyilkos szektákkal ellentétben itt előre meghatározták a vég időpontját. Pontosan tudják, meddig élnek, mégis boldogan gyártják a kisbabákat, akikről tudják, hogy sosem fognak felnőni, sőt, a boldogságot jelenti nekik, hogy velük együtt üdvözülnek meg. 

Az első kötet igazi hullámvasút: először próbálják magukat megtartóztatni, helyesen viselkedni, aztán kételkedni kezdenek, nem átverés-e, elkezdenek nyitott szemmel járni, meglátni a Tanács hibáit és képmutatását, reménykednek, terveket kovácsolnak. Ahogy ők erősödnek, Hector úgy válik egyre gyengébbé és zavarodottabbá.

Family guy s01e03 öngyilkos szektás rész

A nagy finálé után kölcsönösen halottnak hiszik egymást, és három évig tart, mire egy véletlennek köszönhetően találkoznak. Mindketten tele vannak gyásszal és bűntudattal, kísérti őket a közösségbeliek halála. Gyakorlatilag poszttraumás stressz szindrómájuk van, de nem kérnek segítséget. Eden megtalálja a családját, akiktől elrabolják, de nehezen talál magára, mert az anyja akként a kisgyerekként kezeli, akit elveszített. Levágja neki a kenyér héját, fel akarja világosítani a szexről, olyan ruhákat vesz neki, amiket négy évesen hordott. Próbálja eltávolítani Caldertől és mindentől, ami a szektára emlékezteti. De inkább a saját szükségleteit akarja kielégíteni, nem a lányáét.

A második rész nekem kevésbé tetszett, nem volt annyi kommunikáció a szereplők között. Magányosan szenvedtek és beszélgetés helyett inkább szexeltek. Elég sokáig tartott, mire újra megnyíltak egymás előtt és rendesen beszéltek egymással. Egyébként kicsit meseszerű volt a boldogulásuk. Csupa szerencsés véletlen kísérte az útjukat. Az újságírók egész hamar feladták, és egy tévéinterjú után békén hagyták őket. Az epilógus meg több, mint csöpögős, de gondolom ennyi szenvedés után az írónő kárpótolni akarta a szereplőit. Ráadásul a végén kiderül, hogy valamilyen szinten Hector is áldozat, és ez esetben jobban szerettem volna fekete-fehéren látni a karakterét, és ez a nagy megbocsátás is idegen tőlem. Szerintem egyszerűen vannak dolgok, amiket nem lehet megbocsátani.

A szekta rész rémisztően jól lett ábrázolva. Fogjunk egy karizmatikus vezetőt, aki innen-onnan összelopkodott mitológiai elemekből és tanokból összeollóz egy vallást, begyűjt egy csomó megkeseredett embert, akinek romokban az élete és bármiben hajlandóak hinni, csak valaki oldja meg a problémáikat. Az ilyenek először kedvesek, csupa olyat prédikálnak, amiben szívesen hisznek. Jim Jones, akinek 900 híve lett öngyilkos, például Martin Luther King Jr. Emberbaráti Díjat kapott. Marshall Applewhite elhitette a követőivel, hogy akkor tudnak felemelkedni, ha hátrahagyják földi testüket (totál Kis herceg nekem). Az ő esetét parodizálja ki a Family guy és a Brickleberry is. Nem is értem, hogy az ilyen emberek, mint a könyvbéli Hector hogy tudja rávenni a szülőket arra, hogy megöljék a saját gyerekeiket. Gyerekeket raboljanak. Gyilkoljanak.


Ez egy klassz összefoglaló a témában. Ajánlom G.V. Cooper többi videóját is, érdekes, misztikus, rejtélyes témákat dolgoz fel

1 megjegyzés:

  1. youtube.com › hdmd934_video-mma_3a - Videosl
    youtube.com › hdmd934_video-mma_3a youtube.com/t=6v9z3yhxlg youtube mp3 - Videol

    VálaszTörlés