2014. július 14., hétfő

Nick Hornby: Betoncsók

Mi is a betoncsók? Ez volt az első kérdésem a könyvről, mert én nem forgok menő deszkás körökben, honnan is tudhatnám. A könyv legelején fel lettem homályosítva: a betoncsók a szép kifejezés arra, ha eltanyálsz deszkázás közben és az arcoddal törlöd fel a betont. Nagyjából ilyen érzés lehet megtudni, hogy 16 évesen apuka lesz valaki, vagy hogy 32 évesen nagymama.
Sam családja kicsit zilált: eddig mindenkinek nagy álmai voltak, és mind elhasaltak még a megvalósítás előtt. Ahogy Sam mondja, mintha egy bazi nagy lépcsősoron kéne felmenni, de nem tudnak rálépni se a lépcsőre. Ő el tudott rajta indulni, de elfogyott a lendülete. A srác a 32 éves anyjával lakik. A szülei megpróbálták együtt, de elváltak. Nem túl jó a suliban, szeret rajzolni, a deszkázás a mindene és rajong Tony Hawk-ért, aki egy tök igazi amerikai gördeszkás. Amikor tanácsra van szüksége, és nem fordulhat máshoz, elmondja a TH poszternek a bajait, és hozzáilleszt egy idézetet TH könyvéből.
Aztán lesz egy barátnője, egy igazi, akivel még szexelni is lehet. Többnyire óvatosan. Egyszer történik meg a dolog, félig gumi nélkül, és már ettől úgy megijed, hogy eltűnik a lány életéből, amíg nem jön az a bizonyos sms. Sam annyira tipikus kamasz: ha eltűnik, nem követik a gondok, ha nem veszi fel a telefont, a rossz hírek nem is léteznek, ha a lány nem köpi be a szülőknél, biztos vaklárma. Profi a tagadásban. Aztán megtörténik vele a legfurább dolog, amire nem is számít: nem a karácsony három szelleme látogatja meg, hanem ő maga került át kicsit a jövőbe: látja a gyerekét, ahogy odaszalad hozzá, látja, hogy nem nagyon romlott el az élete, csak kicsit, hogy Alicia élete se ment gallyra. És Sam elkezd igyekezni a maga béna, esetlen, kamaszos módján. Nem is fogja fel, hogy gyereke lesz, csak azon izgul, beérnek-e a kórházba (ha mázlija van, elintézik nélküle), ihat-e a szülőszobán Alicia vizéből, milyen zene fog menni, és cikis hangokat fog-e kiadni a lány.
Igazán megkapó, ahogy próbál jobb apa lenni, mint amilyen az ő apja volt ilyen helyzetben. A regény nagyon hihető, abszolút sikerült egy 16 éves szemén át mutatni a történetet. Ahogy megszökik, világgá megy, de nem jut túl az első sarkon (kisvároson), mert megugatja egy kutya (undok volt vele egy bácsi). Egyszerre rémült kisfiú és dacos tini, aki tudja, hogy hamarosan férfivá kell válnia. És az a legjobb, hogy nincs vége, Sam történetének nincs vége, mert ha valakinek gyereke van, az azt jelenti, hogy a történetének eleje van, és nagyon-nagyon sokáig közepe. Nekem tetszett, jó volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése