2013. december 31., kedd

Jay Crownover: Rule

A jókislány vágyakozik a rosszfiú után, aki persze jó és gondoskodó a lelke mélyén, ahogy a jókislány sem annyira szende legbelül. Milliószor lerágott csont, azt hihetnénk, pláne az utóbbi idő felhozatalához képest, hogy már nem lehet újat mutatni a témában. Jac Crownover megmutatta, hogy lehet.
Shaw a gazdag amerikai jókislány megtestesítője: pasztell színeket és gyöngysort visel, drága kocsit vezet, orvosi előkészítőre jár és az elvált, társaságfüggő sznob szülei elnyomásában él. Minden vasárnap elmegy a halott barátja ikertestvéréért, mert csak úgy tudja a családját összetartani. Persze nem olyan egyszerű, mert Rule a tökéletes fekete bárány, mindenki a háta közepére kívánja, főleg az anyja, aki őt okolja Remy haláláért.
Rule bőrének nagyobb részét borítják tetoválások, mint amennyit nem, és a stratégiailag fontos helyeken piercingeket visel. (hmm..). Jól menő tetoválóművész, hűséges barátai vannak és bomlanak utána a nők, mégsem boldog. Szerencsére a könyvnek már viszonylag az elején összejönnek, így sokkal életszerűbb, mert a hálivúdi rózsaszín köd helyett nem a kapcsolatról szól a történet. Ami, mint tudjuk, a szerelmes bújásokon és az ágytornán kívül az összecsiszolódásból, a különböző személyiségek elfogadásából, a bizalom kiépítéséről, a hibákból és azok helyrehozásából áll. Ők ketten megdolgoznak a kapcsolaton, dolgoznak egymáson, megtanulnak kiállni egymásért.
Előtérbe kerülnek fontos problémák. Shaw szülei gazdagok és a látszatért, a politikai befolyásért élnek, valószínűleg gyereket is csak a hosszútávú céljaik elérése miatt csináltak. Mindenáron össze akarják boronálni egy beteges jellemű jogászpalántával, aki jól mutat a terveikben, a fotóalbumokban és a családi vérvonalban, s ez fontosabb a lányuknál is. Itt képbe kerül a zaklatás, a testi erőszak és a szülői elhanyagolás, sajnos nem is oldódik meg ez a probléma.
Rule ikertestvére, Remy autóbalesetben vesztette életét, amikor egy buliba igyekezett, hogy hazaszállítsa az elázott Rule-t. Ez persze mindenkit megvisel, de az anyjuk, akinek mindig ő volt a kedvence, egyszerűen azért, mert a három fia közül ő volt a kezelhető, jókisfiú, teljesen belebolondul. Mindenért Rule-t hibáztatja, még azt is a szemébe mondja, hogy jobban szeretné, ha ő halt volna meg. A helyzet egyre rosszabb, de mikor radikális választás elé kényszeríti az egész családja, hajlandó segítséget kérni.
A történetet váltott nézőpontban olvashatjuk, így nem kell olyan sokat találgatni, mi zajlik a másik fejében, látjuk a küszködéseiket. Rule nagyon édes, ahogy igyekszik jobbá válni a lány kedvéért, míg Shaw megtanulja önmagát adni és levetkőzni a felé támasztott elvárásokat, míg ki nem derül, hogy annyira nem is különböznek, mint ahogy mindenki hitte. Erős sorozatindító kötet, mindenképp megéri elolvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése