2013. november 21., csütörtök

Ilona Andrews: Mágikus találkozás

Talán megcsömörlöttem a sok fütyikönyvtől (dehogy...), talán már nagyon hiányzott egy történetközpontú romantikus fantasy (inkább!), de ez a könyv nagyon megfogott. Minden szereplővel együtt tudtam érezni, jókat nevetem rajtuk, a gyerekek pedig imádnivalóak. Leszámítva a csóróságot, a bekattant anyucit és a lelépő apucit, igazi Addams family hangulatú családot kaptunk, ami nekem nagyon bejön. Boszorkány(szerű) nagymama, kámehámékat eregető nő, halottébresztő és alakváltó kistestvér, zombi nagypapa a fészerbe zárva.
Aztán a kis család élete fenekestül felfordul, amikor megjelenik Declan: vagy 190 centi magas, izmos kockahasú tömény mágia és veszedelem, nem mellesleg képzett harcos, kékvérű nemesember, művelt, okos, humoros, csalafinta észjárású, empatikus, hűséges barát, és a kedvencem: szép hosszú sörénye van. Minden olyan lány álma, aki mer még álmodozni és nem vak. Rose azt hiszi, hogy az utóbbi évekhez hasonlóan ő is csak el akarja rabolni, hogy tenyészkancaként hasznosítsa, mert a lánynak páratlanul erős "villantási" képessége van. Erre találhattak volna jobb kifejezést. Declan ráhagyja a lányra, mert a családban megvan az a rossz szokás, hogy ráhagyják az emberre a találgatást, ha macerás magyarázkodni. Persze úgy vonzódnak egymáshoz, mint két mágnes, de mégsem a szerelmi szál viszi a történetet, hanem a galád ellenség, aki démoni lényeket szabadít a Perem lakóira. A végén minden szép és jó, természetesen, de nagyon izgalmas az utolsó pillanatokig. Legalábbis nekem csupa öröm volt olvasni.
A világ kialakítása nagyon bejön. Van a Töredék, ahol mi is pengetjük mágiamentes tudatlan kis életünket, és van a Mágia, a mi világunk tükörképe, a kettő között pedig a Perem, ahol kisebb mágikus erővel rendelkező  emberek laknak. Tudnak mindkét világról, de fordítva ez csak kevesekre igaz és még kevesebben tudnak átlépni a határon. Annak ellenére, hogy fantasy történet, maga a cselekmény, a szereplők motivációja nagyon életszerű, a lecsupaszított történet szépen érthető, nincsenek logikai hülyeségek. Külön pirospont az InuYasha és az akcióhősök miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése