2013. július 8., hétfő

Cora Carmack: Szakítópróba

Nagyon vicces és üdítő volt a könyv. Már maga az alapszituáció is mulatságos: adott egy végzős színészpalánta, aki életvidám, bulizós, csak az nem jött neki össze, de elhatározta, hogy megszabadul tőle. Csakhogy nem megy el akárkivel, még egyéjszakásra sem. A probléma akkor kerekedik, amikor rájön, hogy akit felszedett a helyi bárban, annyira megtetszik neki, hogy elkezd izgulni és végül katasztrófába torkollik az este. Másnap meg kiderül, hogy az izmos hasú motoros nem más, mint az új tanár. Ennyi kiderül a fülszövegből is.
Bliss vicces lány: határozott, azt hiszi magáról, hogy irányításmániás, holott másra sem vágyik, hogy néha megmondják helyette, mit csináljon. Önálló személyiség, aki nem savanyodik bele a problémáiba, hanem megpróbál kiutat keresni belőle. Legtöbbször fenékre esve, egész konkrétan.
Garrick-et nem tudtam egészen hova tenni, mintha nem tudott volna kibontakozni. A művelt brit szépfiú, motoron, hóna alatt egy Shakespeare könyvvel, hol úriember, hol pedig olyanokat mond, hogy az a 10 évvel idősebbeknek íródott könyvekben is megállja a helyét. Az epilógusban pedig határozottan édes.
A mellékszereplők nem kaptak túl sok teret, de mivel ez egy sorozat kezdő része, még bőven lesz a többieknek is lehetőségük.
A könyv stílusa, nyelvezete és a párbeszédek, belső monológok egész egyszerűen sziporkázóak. Éjjel olvastam, és bár a teremtés koronáját nem zavarta a hangos röhögés, a szomszédokat lehet. Kedvcsinálónak íme az egyik felröhögésem oka:
"-Ja, megégettem a lábam és nem szabad szűk ruhát hordanom a seben..
-Komolyan?-kérdezte- Mi történt?
[...]
-Ja, csak a hajvasaló ért hozzá.
-Megégetted a lábad a hajvasalóval? Mégis milyen hosszú a lábadon a szőr?

4 megjegyzés:

  1. Egyik kedvenc írónőm lett Cora Carmack. Mindegyik könyvén hatalmasakat lehet nevetni. Na, ez könnyed.

    VálaszTörlés
  2. Egy ideje szemezek a második kötettel is, remélem az is ilyen jó lesz. :) Azt olvastad már?

    VálaszTörlés
  3. Mármint melyikre gondolsz? Sorozatokat egyben olvasok. A Keeping Her csak novella, jópofa meg minden, de bosszantóan rövid. Ez követi a Faking It, talán Színjáték magyarul... Az nekem nagyon betalált (ha elolvastad, elmondom miért), megható, érzelmes, fordulatos. Cade-ről szól, aki borzasztó helyes benne, nagyon meg lehet szeretni a karakterét.
    De a sorozat legjobbja a Finding It (fele Budapesten játszódik), ami most jött ki eredetiben, szóval később lesz csak magyarul, de ajánlom, hogy figyeld majd, és csapj le rá.

    VálaszTörlés
  4. Most fogom kezdeni a Színjátékot. Mindenképp elolvasom az összes részét, mert az első is szuper volt. Magyarul olvasok, mert az angolra nincs időm. Nagyrészt zugolvasó vagyok (azaz telefonról, titokban és tilosban), így nem tudnám élvezni, ha közben szótárazgatni kéne. Nyáron nekifekszem az angolomnak, aztán hátha megy majd az is jobban.

    VálaszTörlés