2013. július 17., szerda

Katie Fforde: Tökéletes ajánlat

Annyi faldöngetős kékeres könyv akadt a kezembe, hogy valami light-osabbra vágytam. Ahol teszem azt vannak igazi érzelmek. Vagy humor.
Ez a könyv pontosan az, aminek a borítója alapján látszik: pihekönnyű délutáni "édesség", jó adag cukormázzal. 
Sophie, a főhős kedves lány, csak nem tud kiállni magáért a családjával szemben. Valami hihetetlen módon lekezelik, semmibe veszik, gyakorlatilag szefósnak könyvelték el. Nagyon meg tudom érteni, nekem is van olyan rokonom, ak,i hiába múltam 26, úgy viselkedik velem, mintha tíz éves lennék és most  tanulnám bekötni a cipőfűzőmet.
A család igazi kultúrsznnob, csóró és iszonyat pénzsóvár. Hírül veszik, hogy egy egyedülálló, idős nagybácsinak pár hétre házvezetőnő kell, és a majdani örökség reményében Sophie nyakába varrják, nem is sejtve, hogy ezzel hozzák meg a lány szerencséjét.
Sophie régóta New York-ba vágyott meglátogatni ottélő barátnőjét, de sem pénze, sem mersze nem volt menni. Megelégelve a családját, elhatározza, hogy most végre valóra váltja az álmát. Az utolsó lökést egy régi családi örökség utáni kutakodás adja neki, aminek a szálai szintén a városba vezetnek. New York-ban aztán megismerkedik egy elbűvölő hölggyel, Mathild-dal és annak távolságtartó, jóképű unokájával. 
Így kezdődik Sophie kalandja, ami megváltoztatja az életét. Kicsit feszélyezve érzi magát a gazdag környezetben, ahova csöppent, és Lucas sem rejti véka alá a véleményét, hogy szerencsevadásznak tartja a lányt, akitől óvni kell a jóhiszemű nagymamát. A mulatságos körülmények mégis úgy hozzák, hogy Sophie-ra lesz utalva Amerikában és később Angliában is. A könyv legkedvesebb része, ahogy Lucas és Sophie kettesben nekivágnak a vidéki Angliába, hogy felkutassák a lány rokonait és a nagymama gyermekkori emlékeiben élő házacskát. Lucas egyre jobban felenged a lány mellett, kiderül, hogy nem olyan sznob, amilyennek tűnt. Megkedveli a lányt, aki annyira más, mint a plasztikmacák, akik csak a pénztárcát és a csinos pofit látják benne. 
Egy féltékeny nő bekavar ugyan, és egyikőjük sem kezeli helyén a helyzetet (értsd: a kommunikáció teljes hiánya, nehogy már meg lehessen beszélni a problémát), de  miután egy darabig mindenki fő a saját levében, a nagymama úgy gondolja, ideje kezébe venni a dolgokat.
Kedves, bájos, de kiszámítható történet. A karakterek szerethetőek, fejlődnek, hiszen Sophie, akit az elején mindenki kihasznál, már ki tud állni magáért, még ha nem is válik belőle harcos amazon. Az utazós részeknél szépek a leírások és a mellékszereplők is jól árnyaltak. Aki könnyed kikapcsolódásra vár, ahol nem kell a történeten törni a fejét, csak sodródni vele, annak kellemes délutáni szórakozás lehet ez a könyv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése